Kära publik!

Vi har haft musik från många länder, även Asien och Bortre Orienten. Nu gör vi ett nedslag i kinesisk musik som spelas på instrument som Marco Polo troligen hört på 1200-talet.

Är annorlunda musik svår att förstå? Kanske måste jag lyssna på ett annat sätt?

Se nedan publikens reaktioner på den japanska konserten nyligen:

"Under en dryg timma färdades jag ut i ett nytt universum. Samspelet mellan musikerna; deras instrument och röster var utomjordiskt.  Din introduktion var viktig för förståelsen. Ska man lära sig ett nytt språk måste man anstränga sig. Det gäller givetvis också alla musikens uttryck. Första steget är att verkligen öppna sinnena och lyssna! "

"I söndags fick vi höra japansk musik på Kulturverket. Dessbättre uppmanades vi att inte lyssna  efter en melodi i det som skulle komma. Medvetna om detta kunde vi förutsättningslöst ta till oss den främmande musiken, musik som ett tillstånd, inte som ett förlopp. Kontrasten blev extra tydlig när ensemblen mot slutet spelade ett stycke som var påverkat av västerländsk musik."

Missa inte unikt tillfälle att höra berömda stycken med poetiska titlar såsom Fiskarens skymningssång, Buddhisttemplets klockor, Dyster doft, Gemål Mings klagan.

Våga, vinn!


Kulturverket 
Söndag 10 november kl 16.00
Yīnyuè!

Sällsynt besök av mästarmusiker från Hong Kong som spelar traditionella kinesiska stycken på uråldriga instrument

Wong Lok Ting, erhu (tvåsträngad stråkfiol) och Jason Lau, guzheng  (plockad cittra)

Programmet innehåller duetter och solon i  traditionell stil, nya kompositioner eller nya arrangemang samt en typ av traditionell ensemblemusik, med yehu (en variant av stråkfiol som används i kantonesisk musik) som huvudinstrument.

Erhu kallas också kinesisk fiol men har bara två strängar. Den är från 900 talet e kr. Klangen har en längtans ton och sensibilitet. 

Guzheng är ett stränginstrument men många stänger över en stor resonanslåda, som började användas redan på 400-talet f Kr. Det plockas med fingrarna med eller utan plektrum.Tonerna är spröda men man kan spela med kraft och starkt uttryck med de många strängarna. Guzheng är förebild för japansk koto och andra liknande instrument i Asien.



 

 


 

 

 

 


Wong Lok Ting, en ung huqin/erhu-virtuos tog kandidatexamen från Hong Kong Academy for Performing Arts 2001. Hon fick stipendier för att vidareutbilda sig på fastlandet under Huqin-mästarna Chen Yaoxing, Min Huifen, You Jishun, Li Heng, Shen Cheng m fl. Magisterexamen i musik (performance) 2012, med huvudämne i Gaohu under ledning av Yu Qiwei. 

2005 bildade hon Huqin-ensemblen, ”Hulala" och var med i Hong Kong Chinese Orchestra mellan 2006 och 2018. Hon har spelat solo och ensemble. Wongs Erhu hörs ofta i filmer och tv i Hongkong, som filmen "Kung Fu Hustle", tv-dramaserier inklusive "Beyond The Realm Of Conscience", "Rosy Business", "Succession War", "Deep in The Real" of Conscience” och “The Story of Yanxi Palace” 

Efter att ha flyttat till Storbritannien bildade Wong med vänner musikgruppen 'Brew Ensemble’. Ensemblen strävar efter en fri och öppen miljö för att vara en brygga mellan östlig och västlig musik och kultur. 

Jason Lau studerade vid universitetet i Hong Kong och fick examen med högsta betyg 2002 och M.Phil. i Ethnomusicology 2007. Han har arbetat som frilans för Hong Kong Chinese Orchestra (zheng-spelare) och i Hong Kong Sinfonietta (slagverkare). Förutom västerländsk klassisk och traditionell kinesisk musik, har Jason varit aktiv inom populära och kommersiella musikarenor och deltagit flitigt i filmmusik och populärmusik. 

Jason har varit zheng-instruktör vid Chinese University of Hong Kong och Education University of Hong Kong, föreläsare bl a vid The Hong Kong Academy for Performing Arts. Han är också en zheng-lärare vid Institutionen för musik vid Royal Holloway University of London.

 

Konserten görs i samarbete med det nordiska nätverket Musik längs med Kattegatt.

Glöm inte att boka biljett till konserterna på Kulturverket på kajsa.bacos@gmail.com eller ringa/smsa 0703 144435

Biljett: medlem 150 kr, icke-medlem 250 kr, medlemskap 100 kr

Det går fint att swisha för biljett och medlemskap till Kulturverkets nummer 123 598 28 06 

Varmt välkomna!