Kulturverket program hösten 2024 

Kära publik!

Vi önskar er tillbaka efter en härlig sommar som långsamt bleknar, hösten kryper närmre och närmre, medan vi får trösta oss med musik av alla sorter.

I höst har vi spännande saker på gång. På Kulturverket har vi besök från jazzens värld, en konsert som var med på Copenhagen Jazzfestival i juli. Vi har konserter med japansk och kinesisk musik. Kanske kan man kalla det för "studier i musikalisk minimalismen" från Asien. En motvikt till allt brus som översköljer oss dagligen och gör oss lomhörda eller döva för de små nyanserna, medan dessa konserter övar vår lyhördhet för de små nyanserna och lär oss att stanna upp i stillheten. Vi möter en ny opera med originella Operation Opera. På Andersberg har vi härliga Bosphorus ensemble som gör ännu en turné med musik från Mellanöstern och häftiga Gothenburg Gadjos med svängig balkanmusik.

Men det är inte bara ni som får smaka på våra musikaliska godbitar, det får även skolor och förskolor och vi har startat fina samarbeten med bland annat Laholms Konsertförening och Solsidans scen Folkhemmet i Unnaryd, förutom det sedvanliga samarbetet med Musik över Kattegatt och Possibilitas.

Betalning sker helst i förväg på Kulturverkets swish 123 598 2806 eller före konserten i kassan vid entrén.
Glöm inte att boka biljett till konserterna på Kulturverket!
kajsa@kulturverket.se eller 0703 144435
biljett: medlem 150 kr, icke-medlem 250 kr


Kulturverket
Söndag 15 september 16.00
"Jazz för alla öron"
Finstämd, innerlig och lyrisk kammarjazz

MIRE III

Joona Toivanen - piano, Thomas Markusson - bas, Johan Björklund - trummor

 En ny, spännande pianotrio bestående av  tre starka individuella musiker med långa internationella meritlistor. MIRE III spelar melodisk originalmusik i en fräsch jazztradition med intryck från både folkmusik och nutida konstmusik. Deras musik tar lyssnaren på resa som stannar till på platser där lugnet och tryggheten varvas med nyfikenhet och kreativitet. Gruppen hade bl.a sommaren 2022 ett uppdrag som Artist in Residence i Vänersborg med Förvaltningen för Kulturutveckling-VGR som anordnare.

15 september 2023 släpptes debutplattan ”Island Song” på det internationellt renommerade skivbolaget CAM Jazz. Trion har fått stöd från Kulturrådet för att turnera. Denna konsert spelades på Copenhagen Jazzfestival 2024 och upprepas på Kulturverket.

Joona Toivanen – piano. Bosatt i Lerum, ursprungligen från Jyväskylä, Finland. Joona har gjort lång internationell karriär som jazzpianist och kompositör med flera prisbelönta album i eget namn för bl.a. Blue Note, CAM Jazz och We Jazz samt turnéer världen över. Han är vinnare av Teosto-priset 2018 och flerfaldigt nominerad för finsk Grammis.  

Thomas Markusson – kontrabas. Bosatt i Öjersjö och har sedan 25 år varit en del av den svenska och internationella musikscenen, både som sideman och bandledare. Genom åren har Thomas spelat och turnerat med bland andra Lee Konitz, Walter Lang, Magnus Öström och Corpo. 

Johan Björklund – trummor. Bosatt i Göteborg. Flitigt verksam bandledare, kompositör, pedagog, projektledare m.m. Leder banden Johan Björklund

Dynamic Flavours och Thymeshift. Har genom åren hörts nationellt och internationellt med Änglaspel, Lina Nyberg, Parallel Activity, Emil Bishara, Johannes Lundberg, Räfven m.fl.

Island Song: https://youtu.be/mvd0TWaFdZw?si=4GZfRUOxo0eXiHej

www.johanbjorklund.se

Konserten görs i samband med Musik över Kattegatt.


Kulturverket 
Söndag 29 september  kl 16.00 
Ongaku 音楽 

Musik på japanska - En minimalistisk konstart
Japansk kotoduo spelar japansk musik med shakuhachi flöjt

Ayumi Shimonoto - koto, sång, Yuka Sakura - koto, Kiku Day shakuhachi

Ayumi Shimonoto - koto och sång Ayumi Shimonoto är en koto- och shamisen-artist från Yamada School. Hon har tagit kandidat-och masterexamen från Tokyo University of Arts i och varit lektor vid Tokyo University of Arts och Gunma University. Sedan 1993 har hon spelat många konserter med traditionell japansk och modern musik. Hon har uppträtt i många genrer, inklusive traditionell japansk musik, dans, buddhistisk chanting, Gagaku och teaterrecitationer, och deltar i en mängd olika relaterade aktiviteter, inklusive radiosändningar, CD-projekt, filmljudspår och scenproduktioner. 

Utöver sin klassiska repertoar har hon beställt och uruppfört många nya verk från samtida tonsättare som Makoto Moroi, Yūji Takahashi, Norio Fukushi och andra.

2021 producerade Shimonoto "Sōkyoku x Gagaku: The Japanese Classics and Contemporary", en konsertvideo som syftar till att fördjupa förståelsen för Sōkyoku – kompositer för koto – och att uppmuntra erkännande av japansk traditionell musik genom ett kulturellt utbyte.

https://shimonoto.jp 

Yuka Sakura – koto Yuka Sakura är en kotospelare av kotomusik i Yamada-stil. Hon började lära sig koton från sin mamma Ayumi Shimoto vid tre års ålder. Från 15 års ålder studerade hon Nagauta Shamisen med Gosami Kineya.

Hon tog examen från Tokyo University of the Arts High School, Institutionen för Musik. Hon är för närvarande en andraårsstudent (med huvudämne i Yamada-ryu kotomusik) vid institutionen för japansk musik, fakulteten för musik, Tokyo Konstuniversitetet.

2019 och 2023 följde hon med Ayumi Shimonoto på hennes Danmarksturné. De håller både workshops och konserter i Danmark och Sverige.


Kiku Day - shakuhachi (DK)

Kiku Day är en shakuhachi-spelare och etnomusikolog – och en världs-

resenär från Köpenhamn, Danmark. Hon arbetar i korsningen av

framförande av traditionell shakuhachi-musik, samtida musik,

komposition och improvisation, etnomusikologi, historia, politik,

meditation och skrivande.


Hon är en av grundarna av European Shakuhachi Society (ESS) för

som hon var ordförande 2009-2019. Tillsammans med Michael

Soumei Coxall, initierade hon European Shakuhachi Summer School och Festival 2006 – en festival som hålls i ett nytt land varje år. Dag

var dessutom ordförande för World Shakuhachi Festival 2018 som hölls av Goldsmiths, University of London. World Shakuhachi Festival är den

största samlingen av shakuhachi-spelare i världen, och hålls

ungefär vartannat år.

http://www.kikuday.com/

Konserten genomförs i samarbete med Musik över Kattegatt.


All världens musik på Andersberg  
FRI ENTRÉ
Grönevångs Torg 2 (ingång till höger om Balkan Grill)

Lördag 12 oktober kl 16.00.  

"Det kommer alltid finnas blommor!"

Musikalisk magi från Mellanöstern med 
Bosphorus ensemble

Efter succén för några år sedan presenteras en ny omgång av Bosphorus för alla som har öppna öron!

Bosphorus bildades 2016 och har sin bas i Göteborg.  Efter lyckade turnéer i regionerna Halland och Västra Götaland med skolkonserter, workshops och offentliga konserter med kulturskoleungdomar, fortsätter orkestern verka i området. Den är en smältdegel för musiker från många länder och de delar passionen för musik från Mellanöstern. Musiken är en blandning mellan klassisk och traditionell musik från Iran, Kurdistan, Palestina, Turkiet, Egypten, Armenien, Algeriet och Libanon. Målet är att bygga broar mellan kulturer och sammanföra människor via musiken, vilket man verkligen lyckats med! 














Foto: Per Buhre

Konserten görs i samarbete med Possibilitas.


Kulturverket 
OBS! Lördag 19 oktober kl 16.00
Originella osannolika Operation Opera slår till igen!

"Pavlovs Hund & Schrödingers katt – Den eviga återuppståndelsen”

Foto: David Guvå.

David Hornwall (sång), Hedvig Jalhed (sång), Martin Berggren (piano), Per Knagg (bas), 
David Hahne (trummor)

I den labyrint som utgör det mänskliga psykets irrgångar springer en hund och en katt likt råttor jagade av en rovfågel. De vill ut ur boxen och söker sig mot ljuset. De sjunger till månen, mamma och mänskligheten i yra och ångest.

När nyoperakompaniet Operation Opera återvänder till musiken i sångspelet Pavlovs hund & Schrödingers katt från 2014 blandas återigen operasångarnas flödande stämmor med bandets blå toner. För djuren i den musikaliska fabeln faller bitarna på plats om och om igen i både olika och lika konstellationer, liv och död flyter ihop och rymden tar aldrig slut. De återkommer för evigt som sig själva och andra i en ständig jagupplösning där stilarna krockar och rytmen regerar.

Konserten tar cirka en och en halv timme och är uppdelad i två delar med paus. Utöver konsertupplevelsen där musiken framförs live finns fyra musikdramatiska musikvideor från projektet att njuta av.

Konsertlängd: Cirka en och en halv timme med paus

Speldatum och -plats: 19 oktober 2024 16.00, Kulturverket i Onsjö
Medverkande: David Hornwall (sång), Hedvig Jalhed (sång), Martin Berggren (piano), Per Knagg (bas) och David Hahne (trummor)
Text och musik: David Hornwall och Hedvig Jalhed
Projektet genomförs med stöd av: Region Halland och Halmstads kommun

 Om filmerna

Idé, koncept och utformning: David Hornwall, Hedvig Jalhed och Mattias Rylander
Text och musik: David Hornwall och Hedvig Jalhed
Regi: David Hornwall och Hedvig Jalhed
Sång: David Hornwall och Hedvig Jalhed
Klaviaturer och kör: Martin Berggren
Bas och kör: Per Knagg
Trummor och kör: Andreas Baw
Theremin och dragspel: David Hornwall
Koreografi och dansare: Gustaf Jönsson
Make-up-artist: Sofie Eliasson
Kostym och rekvisita: Mattias Rylander
Ljud och mixning: Joakim Dahlström, Sweetspot Studio
Fotograf: David Guvå
B-foto: Gabriel Guvå
Klippning: Mattias Rylander
Exekutiv producent: Hedvig Jalhed
Produktionsassistent: Hadi Ali
Location-scout: Maths Jalhed










Föreställningen görs i samarbete med Operation Opera och Kulturverket.


Kulturverket 
Söndag 10 november kl 16.00
Kinesisk musik på uråldriga instrument

Sällsynt besök av mästarmusiker från Hong Kong

Wong Lok Ting, erhu (tvåsträngad stråkfiol) och Jason Lau, guzheng  (plockad cittra)

Upptäck skönheten i novembers melankoli med oss genom att lyssna till Fiskarens skymningssång, Dyster doft, Gemålens klagosång, Buddistiska tempelklockor mm

Konserten innehåller duetter och solon i  traditionell, arrangerad och ny musik. Några är nya kompositioner eller nya arrangemangsamt en typ av traditionell ensemblemusik, med yehu (en variant av stråkfiol som används i kantonesisk musik) som huvudinstrument. 

Wong Lok Ting, en ung huqin/erhu-virtuos tog kandidatexamen från Hong Kong Academy for Performing Arts (HKAPA) 2001, där hon studerade erhu under Tong Leung-tak, med en dubbel-moll i Banhu och i Guqin under Leung Lai-wan. Hon fick ett antal stipendier för att vidareutbilda sig på fastlandet under Huqin-mästarna Chen Yaoxing, Min Huifen, You Jishun, Li Heng, Shen Cheng m fl. Magisterexamen i musik (performance) vid HKAPA 2012, med huvudämne i Gaohu under ledning av Yu Qiwei. 2005 bildade hon Huqin-ensemblen, "Hulala", tillsammans med andra studenter från HKAPA för att främja nya kompositioner i Huqin. Wong Lok-ting var med i Hong Kong Chinese Orchestra mellan 2006 och 2018, och fungerade först som Huqin-spelare och senare som Huqin Co-rektor och Gaohu-rektor. 

Hon har turnerat med orkestern, spelat solo och ensemble, även som huvudspelare i många utländska konserter. Wongs Erhu hörs ofta i filmer och tv i Hongkong, som filmen "Kung Fu Hustle", tv-dramaserier inklusive "Beyond The Realm Of Conscience", "Rosy Business", "Succession War", "Deep in The Real" of Conscience” och “The Story of Yanxi Palace”.  

Efter att ha flyttat till Storbritannien bildade Wong med vänner musikgruppen 'Brew Ensemble’. Ensemblen strävar efter en fri och öppen miljö för att vara en brygga mellan östlig och västlig musik och kultur. 

Jason Lau studerade vid universitetet i Hong Kong och fick examen med högsta betyg 2002 och M.Phil. i Etnomusicologi 2007. Han har arbetat som frilans för Hong Kong Chinese Orchestra (zheng-spelare) och i Hong Kong Sinfonietta (slagverkare). Förutom västerländsk klassisk och traditionell kinesisk musik, har Jason varit aktiv inom populära och kommersiella musikarenor och deltagit flitigt i filmmusik och populärmusik. Jason har varit zheng-instruktör vid Chinese University of Hong Kong och Education University of Hong Kong, föreläsare vid The Hong Kong Academy for Performing Arts och HKU Space Community College. 

Jason är zhengspelare i ett Hongkongbaserat fusionsband SIU2, som har turnerat i större städer i Europa, Asien och Australien under de senaste 15 åren. Han är också en zheng-lärare vid Institutionen för musik vid Royal Holloway University of London.










Erhu kallas också kinesisk fiol men har bara två strängar. Den är från 900 talet e kr. Klangen har en längtans ton och sensibilitet. 

Guzheng är ett stränginstrument men många stänger över en stor resonanslåda, som började användas redan på 400-talet f Kr. Det plockas med fingrarna med eller utan plektrum.Tonerna är spröda men man kan spela med kraft och starkt uttryck med de många strängarna. Guzheng är förebild för japansk koto och andra liknande instrument i Asien.


All världens musik på Andersberg 

Lör 16 nov kl 16.00.  
FRI ENTRÉ
Grönevångs Torg 2 (ingång till höger om Balkan Grill)

Gothenburg Gadjos
"Med musiken i blodet”

Gadjos är Skandinaviens hetaste Balkan band. Deras respekt för tradition kombineras med musikalisk och teknisk skicklighet, innovation som är grunden för deras lyckade koncept. Härlig värme och härligt sväng med influenser från sydöstra Balkan med jazzig kryddning. Det är nu många år sedan Gadjos höll minnesvärda konserter på både offentliga respektive skolkonserter, alltid lika uppskattade, liksom deras naturliga kontakt med publiken.