Kära publik!
Inatt föll det snö på snödroppar, små påskliljor och forsythiablommor som börjat sticka ut sina kronblad. Nästa konsert kommer im wunderschönen Monat Mai wenn alle Knospen sprangen* (i underbara maj månad när alla knoppar sprack ut). Låt oss fira att vintern (och pandemin) släpper sitt grepp om oss med musik från sydligare breddgrader.
Varmt välkomna!
* påskägg (klicka för lyssning)
Se artikeln om Arsen Petrosyan kvartett som nyligen besökte oss.
Kulturverket program 2022
Kulturverkets konsertsal entré 200 kr, medlemmar 100 kr
Kulturverket
Lördag 7 maj kl 16.00
”Korea och Kreta på Kulturverket”, två duos på en konsert
Eteriskt och överjordiskt. Koreansk tradition och nyskapande med duo Dal:um
Ha Suyean, gayageum och Hwang Hyeyoung geomungo
Två musiker. Två traditionella akustiska stränginstrument. En dialog mellan traditionella och experimentella metoder.
Dal:um grundades 2018 av musikerna som träffades i Seoul Metropolitan Youth Traditional Music Ensemble. Båda hade framfört traditionell koreansk musik sedan barndomen, men upptäckte vid mötet en gemensam önskan att utöka teknikerna och gränserna för sina instrument och att utveckla sin egen distinkta repertoar.
"Dal:ums bokstavliga betydelse är "fortsätt att jaga något" och det förmedlar vår passion för musik", säger Hyeyoung. "På koreanska kan dess uttal också betyda "annorlunda". Dal:um representerar ljuden av två liknande och olika instrument – geomungo och gayageum, och vår vilja att fortsätta föra musikaliska dialoger mellan oss två.”
På bilden ses Suyean (vänster) hålla i gayageum och Hyeyoung (höger) geomungo. Instrumenten är gamla till sitt ursprung, har silkessträngar som är plockade och kan avge både melodiska tonaliteter och perkussiva resonanser. Men deras storleksskillnad, liksom det faktum att de har olika antal strängar, ger var och en av dem en distinkt musikalisk karaktär.
Det finns en raffinerad minimalism i Dal:ums kompositioner och musikaliska uttryck. Dal:ums musik delar estetiken med asiatiskt traditionellt måleri och dess inneboende dialog (och harmoni) mellan tomhet och fullhet. Ett sådant måleri är en förfinad form där det som utelämnas ofta blir det centrala elementet i verket.
"Dal:ums musik kommer från 'tomhet'", säger Hyeyoung. "Vi har arbetat för att skapa en balans mellan det ursprungliga ljudet av sidensträngar och skönheten i tomheten. Det är lätt att bli besatt av att fylla tomma utrymmen när man vill uttrycka något, så vi försöker alltid att inte fylla i saker förhastat. Vi fokuserar på skönheten i de rena ljuden och tonerna i gayageum och geomungo för att förändra "tomhet" till ett rum av förväntan."
Tystnad och uttryck. Samtida och traditionella. Fullhet och tomhet. Lika och olika.
https://www.youtube.com/watch?v=gr8Y2UPsVwA
https://www.youtube.com/watch?v=RrU2tuHKuT8
PAUS MED FIKA
Modal musik med melismer och mikrotoner. Den unika duetten spelar lyra, en liten upprätt knäfiol som används i ett antal mellanöstern- och Balkantraditioner samt på ön Kreta där de verkar och bor.
Duet Lunar med Ross Daly, lyra och Kelly Thoma lyra
Musikerna är inspirerade av tron på den transpersonella och transcendentala karaktären hos de gamla arketypiska modala traditionerna i öst. De har studerat dessa traditioner utförligt med några av världens största musiker.
Ross har rest världen över, främst i Mellanöstern, Centralasien och den indiska subkontinenten. 1982 etablerade han en utbildningsinstitution som heter Labyrinth Musical Workshop, som sedan 2002 är belägen i byn Houdetsi på ön Kreta. Seminarier och "mästarklasser" genomförs varje år på Labyrinth med några av de bästa lärarna inom traditionell musik från hela världen. Det är en mötesplats för musiker och studenter och är erkänd som den ledande institutionen i Grekland idag, inom utbildnings-området för modal och traditionell musik i allmänhet.
Daly har släppt mer än 35 album med egna kompositioner och med egna arrangemang av traditionella melodier som samlats in under hans resor. Ross och Kelly har även en trio och en kvartett.
Ett turnésamarbete med Musik över Kattegatt
Biljettbokning: kajsa.bacos@gmail.com 0703 144435
Förköp genom Swish: 123 598 2806 eller plusgiro 114208-2
Entré: icke-medlemmar 200 kr
Medlemmar 100 kr, medlemskap 100 kr
Fri entré: barn, ungdom, student, nykomna flyktingar
Årsmöte 30 april kl 11.00
För mer info ring gärna 0703 144435. Vi finns också på Facebook
Kulturverket i Onsjö 305 91 Halmstad Kulturverket vägbeskrivning Telefon: +46 (0)703 144435 email: kajsa.bacos@gmail.com Org nr 849201-9552 Plusgiro 114208-2 Swish 123 598 2806 | Kulturverkets Musikskola Undervisningen i huset har pausats pga corona, men vi kan alltid tipsa intresserade om vart man kan vända sig om vi inte kan ordna undervisning. | Tack till Region Halland Halmstad Kommun Statens Kulturråd Folkuniversitetet Studieförbundet Vuxenskolan ABF Musikalen i Halmstad Musik över Kattegatt Föreningens Medlemmar |
Kära publik!
Äntligen lite vårkänning och en härlig konsert framför oss.
Vi har anpassat oss efter verkligheten och har därför lagt kvintetten på Najaden för den sociala distansens skull. Just in case! Är det någon som känner sig orolig så kontakta mig på kajsa.bacos@gmail.com eller 0703 144435, så hittar vi en lösning.
Det blir en oförglömlig afton!
Najadens konsertsal entré 250 kr, medlemmar 150 kr
Lördag 5 mars kl 17.00
Sällan hörda pianokvintetter av romantiska mästare framförs av sydsvenska mästarmusiker
Dan Almgren, violin
Patrik Kimmerud, violin
Erica Johansson, viola
Lars Gahnsby, cello
Beniko Nakajima Almgren piano
Robert Schumann: Pianokvintett i E dur, opus 44
Allegro brillante
In modo d’una marcia. Un poco largamente
Scherzo: Molto vivace
Allegro ma non troppo
Robert Schumann komponerade sin pianokvintett i Ess-dur, Op. 44, år 1842, det som kallas hans ”kammarmusikens år”, då han komponerade ett antal trios, kvartetter samt pianokvintetten.
Den blev en ny typ av ensemble i kammarmusikgenren, anses vara den mest kraftfulla kombinationen av instrument i nämnda genre och revolutionerade instrumenteringen och den musikaliska karaktären i den typen av verk.
Schumanns pianokvintett är känd för sin "extroverta, sprudlande" karaktär och anses vara en av hans finaste kompositioner samt ett stort verk inom 1800-talets kammarmusik.
Johannes Brahms: Pianokvintett i f-moll, opus 34
Allegro non troppo (f-moll)
Andante, un poco adagio (A♭-dur)
Scherzo: Allegro (C-moll → C-dur, trio i C-dur)
Final: Poco sostenuto – Allegro non troppo – Presto, non troppo (f-moll)
Pianokvintetten i f-moll, op. 34, av Johannes Brahms är skriven för piano och stråkkvartett (två violiner, viola och cello), liksom Robert Schumanns.
Verket, ofta kallat ”kronan på hans kammarmusik", började som en stråkkvintett (fullbordad 1862 och noterad för två violiner, viola och två cellos), transkriberades till en sonat för två pianon, men gjordes om till pianokvintett som uruppfördes den den 22 juni 1866 på Leipzigs konservatorium.
De yttre rörelserna är mer äventyrliga än vanligt när det gäller harmoni och är oroande i effekt. Inledningen till finalen, med dess stigning i halvtoner, är särskilt anmärkningsvärd. Piano och stråkar spelar en lika viktig roll genom hela detta verk, som uppmärksammats för sitt enhetliga uttryck och en genomgående mörk stämning: ibland ångestfylld, ibland (i scherzo) demonisk, ibland tragisk.
Biljettbokning: kajsa.bacos@gmail.com, 0703 144435
Förköp genom swish: 123 598 2806
Biljetter kan också köpas från kl 16.00 före konsertens början på Najaden med swish
Entré: icke-medlemmar 250 kr (gäller Kulturverket, Konserthusgruppen och Halmstads kammarmusikförening)
Medlemmar 150 kr, medlemskap 100 kr
Fri entré: barn, ungdom, stud
För mer info mejla kulturverket@kulturverket.se eller ring 0703 144435
Kära publik!
Nytt år, nytt spännande program, nytt medlemskap och ny coronasmitta. Men var inte oroliga, vi ger inte upp utan anpassar oss efter verkligheten. Vi följer noga smittspridningen, som troligen mattas av i slutet av februari. Vi tar inga risker. Därför måste alla musiker, arrangör och publik som besöker Kulturverket vara fullvaccinerade. Salen är liten och ingen ska riskera smitta på Kulturverket. Vi tar in ett begränsat antal publik på Kulturverket, därför krävs bokning, helst per mejl, annars sms på telefon eller kontakt på 0703 144435.
Visar det sig nödvändigt så dubblerar vi den armeniska konserten kl 16 och kl 18. Vi återkommer med besked om detta när det närmar sig. Hör gärna av er om ni känner er osäkra.
På Andersberg har Medborgarservice stängt Festsalen tills vidare. Den öppnar troligen i maj. Vi planerar konserter där, den dagen det är tryggt.
Pianokvintettkonserten den 5 mars görs på Najaden då den kräver ett större utrymme för både musiker och publik. Där kan man lättare hålla distans. Man tror att smittspridningen lugnat sig vid det laget
Nedan årets två första konserter, info om övriga konserter kommer snart. Ny hemsida snart!
Kulturverkets konsertsal entré 200 kr, medlemmar 100 kr
Söndag 13 februari kl 16.00
Arsen Petrosyan Quartet
”Armenia!”
Arsen Petrosyan - duduk
Astghik Snetsunts - qanun
Vladimir Papikyan - santur
Avetis Keoseyan - slagverk
Vacker, gripande klassisk och traditionell musik från ett land med en unik och spännande historia.
Arsen Petrosyan är idag en av de viktigaste dudukspelarna efter mästare som Djivan Gasparian och Gevorg Dabaghyan, men han har också lyckats hitta sin egen väg genom olika samarbeten med musiker i andra länder. Han har uppträtt i hela Europa, Mellanöstern, Centralasien och Kaukasus som solist och med sina ensembler. Som soloartist även i Nordamerika.
Förutom konsertturnéer och inspelningar har han mästerklasser och föreläsningar om duduk för organisationer som World Music Institute (WMI) i New York City och Apollo Chamber Players (Houston, Texas). Några av hans viktigaste medieframträdanden inkluderar de på Medici.tv, Mezzo TV, BR-KLASSIK och BBC Persia.
På konserten spelas musik från den senaste inspelningen "Hokin Janapar”, "Min själs resa" på armeniska och är ett nostalgiskt utforskande av musik som speglar den armeniska nationens fortsatta odyssé. Musiken är av Grigor Narekatsi (1000-talet), Simeon Yerevantsi och Sayat-Nova (1700-talet), Komitas 1900-talet m fl. De är ett dokument av en nation och kultur som vägrar att dö.
https://www.youtube.com/watch?v=rFnFxFPBl88
https://www.youtube.com/watch?v=yS2bwDcwBfo&t=56s
(Foto: Lyuda Avagyan)